Energie en voetbal

De keuze tussen energieleveranciers

In Nederland zijn er ondertussen meer dan 23 energieleveranciers op de markt. Dit is tot stand gekomen na het vrijgeven van de energiemarkt in 2004. Toen mochten leveranciers zelf gaan opereren en hadden Nederlandse huishoudens de mogelijkheid om zelf een energieleverancier te kiezen. Ondertussen is vaak door de bomen het bos niet meer te zien omdat geen een leverancier hetzelfde is en ook niet dezelfde tarieven, voorwaarden en kosten hanteert voor een energiecontract. De keuze tussen energieleveranciers kan dan ook moeilijk zijn.

Waar moet je rekening mee houden?

Wanneer je een keuze gaat maken voor een nieuwe energieleverancier, is het verstandig om te letten op verschillende zaken:

  • Tarieven
  • Vaste kosten
  • Voorwaarden
  • Dienstverlening

Energieleveranciers mogen zelf hun tarieven bepalen voor klanten. Dit heeft te maken met de inkoop van energie die niet voor elke leverancier hetzelfde is. Ook de vaste kosten die je moet betalen verschillen per leverancier. Deze kosten worden gerekend voor onderhoud aan de meter, administratieve handelingen en overige zaken. Energieleveranciers mogen de tarieven hiervoor zelf bepalen en dus kunnen hier grote verschillen in voorkomen. De ene leverancier kan zomaar tien euro meer vragen dan een andere energieleverancier. Let hier dus goed op bij het kiezen van een energieleverancier.

Ook de voorwaarden en de dienstverlening zijn belangrijk bij het maken van je keuze. De voorwaarden zijn natuurlijk wel aan banden gelegd door de Autoriteit Consument en Markt maar de energieleverancier kan bepaalde stukken wel aanpassen naar hun eigen voorwaarden. Lees daarom altijd goed de voorwaarden door wanneer je een contract wilt afsluiten. Zo sta je nooit voor onverwachte verrassingen. Tot slot is de dienstverlening ook een belangrijk stuk van de energieleverancier. Je hebt er namelijk niets aan als de leverancier je bij een probleem niet wil helpen of het probleem niet oplost.

Hulp bij je keuze tussen energieleveranciers?

Gelukkig zijn er tegenwoordig financiƫle assistenten die je kunnen helpen bij je keuze tussen alle energieleveranciers in Nederland. Een voorbeeld hiervan is Consumind. Zij helpen je graag met het vergelijken en geven je alle informatie over de energieleverancier. Zo weet je zeker dat je altijd de juiste keuze maakt. Prettig geregeld!